Du vet väl att coronaviruset är en pandemi?

Fienden har kommit men det var inte ryssen! Tyvärr har vi redan fått se vad den nya pandemi kan åstadkomma. Hur kan du skydda dig och dina kära när du inte ens kan se vem som har smittats av coronavirus? Det finns mycket som kan göras i förebyggande syfte.

Om du äter ett par gram C-vitamin varje dag så boostar du ditt immunförsvar. Ester-C ger bäst resultat. Då är det enklare att köpa askorbinsyra eller kalciumaskorbat i pulverform, de har ungefär samma verkan men är mycket billigare.

När det pågår en pandemi måste du tvätta händerna extra noga

Både bakterier och virus smittar lättare via händer som inte är rena. Alla tänker inte på hur ofta de faktiskt rör ansiktet med händerna. Om vi har virus händerna och för dem till ansiktet eller munnen finns det risk för att vi får coronavirus.

Smittstopp

Under en pandemi är det viktigt att tänka lite extra på vilken handtvål du använder. Handsprit hjälper inte. Det är ingen ide att du köper handsprit!

Det finns virus som överlever handspriten. Huden har ett naturligt lager av fett som tvättas bort om du använder handsprit men spriten tar visserligen även bort vissa bakterier och virus.
Det betyder att händerna är exponerade mot bakterier och virus. Händerna är inte rena bara för att du använt handsprit. Du kan bli smittad med annat än coronaviruset och är därefter ett mycket lättare offer och blir mycket sjukare om du drabbas.

Du kan få sår om du använder handsprit under en längre tid. Då ska du istället prova så kallad katjonisk handdesinfektion som Smittstopp eller Forte.

Många uppskattar även en bakteriedödande handtvätt. Använd en antibakteriell tvål så ofta som du anser att det behövs. Ha en antiseptisk tvål i köket så att du inte glömmer att tvätta händerna när du ska hantera mat.

Det kan vara svårt att få leveranser av desinfektionsprodukter men butiker som prisad.se, köpapris.se och allt-fraktfritt.se brukar ha när alla andra har slut.

Gå inte nära andra människor

Det råder särskilda omständigheter just nu, och alla måste ta hänsyn till denna pandemi. Det är dock nödvändigt för att minska smittospridningen.

Vi har chansen att utrota pandemiN om alla hjälps åt. Smittstopp utbudet info Andra länder avgränsade hela landsdelar i kampen mot corona.

När det pågår en pandemi så måste vi strukturera om vår vardag. Coronavirus sprids via luften och det går inte att se vem som smittar. Man kan vara symtomfri men smitta ändå.

Du vet väl att du kan desinficera ytor

Du kan oftast köpa ytdesinfektion i affären. Det kan vara en bakteriedödande spray som är säker att använda på allt från dörrhandtag till frukt. Om du har vanan innen så kan du hantera en pandemi på ett bättre sätt.

Just nu måste du vara extra noggrann med sådant som du beställer hem eller handlar, se till att det inte för smittan vidare. Tänk på att coronaviruset kan leva i 3 dagar på plast. Viruset kan föras vidare via varor.

Handla inte hela tiden!

Då är du väl förberedd för en pandemi. Handlar du ofta så kan du träffa personer med coronavirus. Försök att handla mindre ofta. Du kan använda handskar när du handlar.

Använd skydd som handskar när du handlar. Ta med dig en antibakteriell spray som du använder till exempel på ratten när du plockar av dig handskarna för att köra hem i bilen. Kanske är det ett bättre alternativ än handsprit.