Hur verksamt är handsprit mot pandemi?

Nya virus dyker upp hela tiden. Coronavirusets struktur är helt unikt. Det betyder att det är lite lättare att ha ihjäl vilket är bra att veta om. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

handhygien

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Men oavsett vilket är det givetvis en fördel om du håller god handhygien. Om du vidtar rätt åtgärder kan du eventuellt undvika att bli sjuk.

Är handsprit det bästa alternativet?

De festa tror fortfarande att handsprit är det bästa alternativet. Frågan har ett enkelt svar. Höljet som omger viruset är oftast ingen match för tvål. Då tvål löser fett så kan det räcka gott för att minska eventuell smitta.

Man säger ju att handtvätt är bättre än handsprit. Det är möjligt att handspriten kan bryta ned vissa delar av coronaviruset. Men det här är inte hundra procent säkert och därmed inte ditt första val.

Du får inte bättre effekt med handsprit. Men det finns kritik mot handspriten och det är många som menar att du bör använda en annan typ av handdesinfektion och ytdesinfektion om du vill få riktigt god effekt.

Handdesinfektionen måste vara alkoholfri

Det som många missar är att handsprit inte alltid fungerar som tänkt. Du måste gnugga för att få bäst effekt. Då kan det hända att du inte för önskad effekt.

Då kanske du ska köpa en bakteriedödande tvål istället. Så gör du för att välja rätt desinfektion för rätt virusskydd

Det är inte säkert att desinfektion med handsprit fungerar om du är förkyld. Det är inte så enkelt att varje form av ytdesinfektion för händerna fungerar på likvärdigt sätt. Du måste veta vad som ger ett bra virusskydd.

Desinfektion bör du använda dig av regelbundet

Många inleder rutiner för desinfektion alldeles försent. Om du är van vid att alltid använda handtvål då du går på toaletten är det en mycket bra start. Då tar du död på virus och bakterier, det är helt enkelt ett bra virusskydd.

bakteriedödande

Tvätta alltid händerna efter att du har varit på toa. Det är vanligt att resonera att det inte behövs om man ändå inte rör vid sig själv. Men du rör vid ytor inne på toaletten och det betyder att du kan få med dig smitta med ut från det rummet.

Du kan inte bara tvätta händerna om du vill ha det bästa virusskydd

Coronaviruset likställdes inledningsvis med influensa. Italien förstod dock ganska snabbt att det var frågan om någonting mycket värre än en influensa.

Coronaviruset kräver dock att vi är extra noga med våra rutiner. En bra antibakteriell spray kan ju användas på andra ytor som till exempel på bord, handtag och stolar. Det betyder att du får ett flyttbart virusskydd.

Använd bakteriedödande produkter

Nöjer du dig med att köpa apotekets handsprit? sterilisering Det är inte säkert att det är sant. Handsprit kan inte döda alla virus. Det är lätt att vaggas in i en falsk trygghet gällande virusskydd.

Bakterier och virus är inte allt. Det är viktigt att välja rätt skydd. Det kan vi inte rekommendera. Speciellt om du ska applicera flera gånger om dagen.

Nästa gång du ska välja produkter kan du köpa vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion. Produkter som Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även om de är slut i andra butiker. Det är en produkt för dina händer.

Kolloidalt silver kan ätas när det torkat. Det betyder att du kan äta det som du annars skulle behövt slänga.

Du kan alltid använda bakteriedödande spray som desinfektion. Den kan komma fram i många olika sammanhang när du behöver vara lite extra noggrann med hygienen.
Vi har ett mycket bättre förhållningssätt till användandet av tvål. På senare tid har det även lanserats antibakteriella sprayer som du kan köpa och använda.

Då är det dags att börja vara noggrann!

Vänta inte tills du upplever influensa symtom med noggrann handdesinfektion. Om du har för vana att alltid tvätta händerna noga med handtvål behöver du inte bli upprörd när det inte finns handsprit på apoteket.

Dessutom kan du se till att ha ett extra alkoholfritt handdesinfektionsmedel hemma som är mycket bättre än handsprit mot virus. Om du bara vet hur sortimentet ser ut så kan du vara väl skyddad vid en pandemi.

Var skonsam mot dina händer

När du använder alkohol som desinfiktionsmetod så torkar det ut händerna. Då kan du få sår på huden. Det är inte en särskilt angenäm upplevelse.

Om du har sår så kan virus ta sig in den vägen. Det bör du komma ihåg när du funderar på om du ska använda dig av handsprit som skydd mot en pandemi eller vanlig influensa. Många väljer istället att prova Smittstopp, Forte och Pandemstop. Då torkar inte huden ut.