Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Det passar extra bra om du vill fira något. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

tillverka

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en smak med svenska anor

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Man känner lätt igen den. Du kan uppleva smaken av Pommac på andra sätt än i en flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.SE och tillverkas av Aromhuset.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Det här är helt upp till dig. Släpp lös fantasin när du blandar. För att anpassa smaken häller du bara i olika mycket koncentrat. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har levererat i 30 år. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De började att konkurrera med Aromhuset. När de fått upp försäljningen snålade dem på råvarorna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Till det använder du bara några droppar koncentrat.

Det ger mycket smak

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Du skär ner på sockret samtidigt som du maximerar smaken. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. Först är sockret reducerat med 80%. Sedan tillsätts kostfiber.

Förhållandet mellan frukt och juice fungerar på ungefär på samma sätt. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Kör sedan ett blindtest.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. Historiskt har Sverige haft bryggerier med väldigt många smaker. Än har vi inte gett upp. Men utländska företag köper upp fler av våra svenska bryggerier.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac är konkurrenter. Båda är fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk dryck. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Apotekarnes är varumärket som levt kvar från tiden då läsk såldes på apotek, märket har sedan levt kvar hos bryggerierna. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så testar du läsk

Börja med att bjuda in några kompisar. De får täcka för ögonen. Servera sedan det som ska testas. Säg läskens namn.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Låt alla smaka. Efter att ha smakat lite så får personen säga vad han eller hon tror att det är.

När testet är klart så visar du svaret. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. köpa läsk online Den som vinner får en hel flaska med den läsk som du har gjort.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det blir en helkväll.